Страница 1 от 1

Китай ще отглежда зеленчуци на марс

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2012, 01:36
от admin
Китайски астронавти се готвят да отглеждат пресни зелечуци на Марс и на Луната след успешното приключване на предварителен тест в Пекин, съобщи агенция Синхуа, цитирана от АФП.

Четири вида зеленчуци са били отглеждани в “екологична животоподдържаща система”, която представлява кабина с размер 300 кв. м., позволяваща на астронавтите да развиват собствени запаси от въздух, вода и храна по време на космически мисии.

Системата, която се основава на растения и водорасли, се очаква да влезе в употреба “в извънземни бази на Луната и Марс.”

Участниците в експеримента могат да “добиват пресни зеленчуци за храна”. Синхуа цитира Ден Йибинг, изследовател в Китайския център за астронавски проучвания и обучение в Пекин.

Според агенцията китайските астронавти ще могат да се сдобият със свежи зеленчуци и кислородни запаси чрез градинарство в извънземни бази в бъдеще.

Китай планира да приземи изследователски кораб на Луната за първи път догодина, като част от амбициозна космическа програма, която включва дългосрочен план за осъществяване на пилотиран полет до Луната.

След като САЩ, дълго време лидер в космическата надпревара, оряза някои от програмите си, Китай все по-стабилно започва да наваксва изоставането си в тази област.

Първият китайски астронавт Йанг Лиуей миналия месец сподели, че китайските астронавти могат да основат клон на управляващата Комунистическа партия в космоса.

“Той ще бъде най-високият по рода си в целия свят,” цитира Синхуа астронавта.
Източник: http://center-bg.com/

Re: Китай ще отглежда зеленчуци на марс

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2012, 01:40
от Kohorta
Те китайците скоро ще превърнат планетите в заден двор с оранжерии

Re: Китай ще отглежда зеленчуци на марс

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 21:31
от kinggod
Със сигурност ще го направят.